Kunstige wiskunde of wiskundige kunst   

Zo op het eerste zicht lijken kunst en wiskunde ver van elkaar te staan. Niets is echter minder waar. Daar waar beide talenten bijeen gelegd worden ontstaat wiskunst. Van beide kanten komt dezelfde creativiteit, dezelfde nieuwsgierigheid, dezelfde verbeeldingskracht, hetzelfde zoeken naar wat nog te ontdekken valt, dezelfde hunkering naar schoonheid, dezelfde aantrekkingskracht voor het experiment maar met dezelfde ernst en rechtlijnigheid. Wiskunde was een deel van mijn opleiding tot burgerlijk ingenieur en wiskunst is nu een mooie uitdaging om na mijn pensionering de wiskunde te blijven bedrijven op een totaal nieuwe, ontspannende manier.

Jaarlijks is er wat ik zou durven bestempelen als de hoogmis van de wiskunst , georganiseerd door de BRIDGES ORGANIZATION in het kader van de relatie van wiskunde met kunst, muziek, vorming en cultuur.

Sinds enkele jaren heb ik het genoegen om samen met de collega’s van het kunstenaarscollectief RAM-8- GROEP uit Overijse deel te nemen aan BRIDGES.

Voor meer informatie: www.bridgesmathart.org  waar men onder meer alle wiskunstwerken kan bekijken die van het begin tot 2016 in de tentoonstellingen in de VS, Europa en Azië  aan bod zijn gekomen.In 2017 is Canada aan de beurt.

Kubus in de knoop