Dodecaëder met bollen en staven van hout. Bollen van 30 mm diameter en staven van 8 mm diameter in beuk. Geen lijm gebruikt. Zichtbaar deel van de staven 65 mm.Drie boorgaten per bol.
Icosaëder
Carlo2018-08-24T20:09:00+02:00In deze houten constructie komt de dualiteit van de icosaëder (regelmatig ruimtelijk twintigvlak) en de dodecaëder(regelmatig ruimtelijk twaalfvlak) tot uiting.Twintig witte driehoeken vormen de icosaëder waarbij de 30 ribben vervangen zijn door 30 wielen die loodrecht op de driehoeken gemonteerd zijn. Zes keer 5 wielen vormen de 12 zijkanten van de dodecaëder waarbij de 20 hoekpunten vervangen zijn door de 20 witte driehoeken. Uitgevoerd in wit populierenhout voor de driehoeken en beuk voor de wielen. De omschrijvende bol heeft een diameter van 33 cm. De 60 verbindingen zijn uitgevoerd met houten staafjes met diameter 2 mm in 120 boorgaten van 7 mm diep.
Icosaëder of Dodecaëder ?
Carlo2018-07-19T11:35:04+02:00Is dit een icosaëder of een dodecaëder ?
Deze houten constructie is opgebouwd als een icosaëder (regelmatig ruimtelijk twintigvlak) met twintig gelijkzijdige driehoekjes uit populierenhout. De hoek tussen twee driehoekige zijvlakken bedraagt 138 graden maar is hier in dit werk op een ongebruikelijke manier niet verkregen door de driehoekjes aan elkaar te monteren maar door ze met elkaar te verbinden met twee staafjes in merantihout die zo gezaagd werden dat ze die gewenste hoek van 138 graden vormen.Het blijft dus een icosaëder maar de driehoekige zijvlakken zijn vanuit het centrum gelijkmatig naar buiten toe , middelpuntvliedend, verplaatst. Dit is verwarrend want de twaalf openingen die zo ontstaan doen eerder denken aan een dodecaëder ( regelmatig ruimtelijk twaalfvlak) met twaalf vijfhoeken als zijvlakken. Elke vijfhoek kan worden bekomen door de knikpunten van de meranti-verbindingstukjes met elkaar te verbinden. Dit is misleidend want de eigenlijke in de icosaëder ingebouwde dodecaëder ontstaat door de middelpunten van aangrenzende populierhouten driehoekjes met elkaar te verbinden.
In de titel wordt dus terecht de vraag gesteld of we te maken hebben met een icosaëder dan wel met een dodecaëder. Het was trouwens mijn bedoeling om met dit werk enige visuele verwarring te scheppen voor de toeschouwer door te spelen met de dualiteit die bestaat tussen dodecaëder en icosaëder.
Ongeveer 200 uiterst preciese zaagsneden zijn nodig om de onderdelen te maken en het monteren is allesbehalve eenvoudig. Om het geheel stevig in elkaar te zetten heb ik in de kopse kant van sommige merantistaafjes ( 6 mm vierkant) en in de zijkanten van sommige populierhouten driehoekjes ( 6 mm dik) gaatjes geboord van 2 mm diameter en beide onderdelen dan verbonden met een houten staafje van 2 mm diameter en 10 mm lengte. De grote precisie was noodzakelijk om alom uitlijning en symmetrie te kunnen verwezenlijken. Door de keuze van de materialen weegt het geheel 145 gram. De omschrijvende bol waarop de knikpunten van de meranti-verbindingstukken liggen heeft een diameter van 425 mm.
ruimtelijke veelvlakken
Carlo2017-06-04T22:28:37+02:00ruimtelijke veelvlakken
Een verzameling ruimtelijke veelvlakken (dodecaëders en icosaëders) vervaardigd in hout.
Mandala
Carlo2017-08-20T20:27:22+02:00Mandala (2017)
Wat is er allemaal te zien op deze mandala ?
- zeven zwarte pauwen lopen in wijzerzin
- zeven gekleurde pauwen lopen in tegenwijzerzin
- zeven gele hondenkoppen kijken naar de rand van de cirkel
- zeven witte hondenkoppen met hoedje kijken naar het centrum van de cirkel
- zeven gele mensenhoofden draaien in wijzerzin rond het centrum
- twee zevensterren raken de buitencirkel, één ervan raakt de poten van de zwarte pauw
- de zeven zwarte bollen in de ene zevenster staan bij de zwarte pauw
- de zeven gekleurde bollen in de punten van de andere zevenster horen bij de tegenoverstaande gekleurde pauw
- een zwarte pauw vormt het haar van het menselijk hoofd, een gekleurde pauw de mond.
- de staart van een gekleurde pauw vormt de mouw van de menselijke figuur
- zeven witte handen gaan in wijzerzin rond het centrum en houden de arm vast van de voorganger
- het kroontje van een zwarte pauw vormt samen met het kroontje van een gekleurde pauw de oren van een gele hond en terzelfdertijd een sieraad vooraan op de hoed van een witte hond
- de neus van de witte hond is tegelijk ook het strikje om de hals van het mensenhoofd
- het oog van de gele hond is tegelijk ook het oog van de menselijke figuur
- de mond van de gele hond is ook een los haartje van het mensenhoofd
de pauwenpoort
Carlo2017-06-04T22:30:54+02:00De pauwenpoort.
De pauwenpoort is een digitaal schilderij met op de voorgrond twee liggende pauwen op een sokkel als wachters bij een poort achter dewelke een kleurrijke icosaëder opgesteld staat in een perk omzoomd door een heg.