Ik maak deel uit van het RAM-8-GROEP kunstenaarscollectief uit Overijse, bestaande uit Alex Van Bogaert (voorzitter), Mark Pieters, Marianne Staels, Samuel Verbiese, Carmen Geens, Anusch Bayens en André Thomas.

  • Alex Van Bogaert is vooral bekend om zijn zuiver geometrische abstracte werken ontsproten uit een  intense zoektocht naar de veelzijdige toepassing van het vierkant.
  • Mark Pieters is naast schilder ook driedimensioneel  computerkunstenaar. Hij bedenkt gebouwen of reconstrueert gebouwen die nooit verwezenlijkt werden.
  • Marianne Staels
  • Samuel Verbiese is een veelzijdig beeldhouwer, schilder, tekenaar, graficus en ontwerper van installaties, vaak met wiskundige ondertoon onder meer bij de uitvoering van labyrinten.
  • Carmen Geens werkt zowel op doek als met houten kleurrijke bas-reliëfs .
  • Anusch Bayens is glaskunstenares en ontwerpster van juwelen. Ze werkt vaak met glasparels en verwerkt diverse soorten glas in sculpturen.
  • André Thomas beheerst heel wat verschillende technieken en stijlen en wordt geïnspireerd door de mens en de natuur die  hun weg vinden naar zijn abstracte werken.

Deze veel te  korte beschrijvingen van hun werk en talenten doen deze kunstenaars tekort. Het is een absolute aanrader om hun veelzijdig en uitgebreid werk te ontdekken via hun websites en hun deelname aan tentoonstellingen in binnen-en buitenland. Klik op hun naam in de lijst om hun werken te bewonderen.

Ondanks, of misschien wel dank zij, de waaier aan stijlen en materialen slaagt de groep er in om geregeld als collectief op te treden in tentoonstellingen in binnen-en buitenland met individuele werken of met een gezamenlijk in groep gerealiseerd gemeenschappelijk kunstwerk bvb in het kader van de internationale wiskunst-tentoonstellingen van BRIDGES.Deze unieke vorm van samenwerken gaf reeds aanleiding tot tentoonstellingen in Enschede (Nederland) in 2013, Seoul (Zuid-Korea) in 2014, Baltimore (US) in 2015 , Jyvaskyla (Finland) in 2016, Waterloo (Canada ) in 2017 en Stockholm (Zweden) in 2018.

Bij wijze van voorbeeld geef ik hier enkele afbeeldingen met betrekking tot het groepswerk gerealiseerd voor Bridges 2015 in de Verenigde Staten.

Bridges 2015 RAM-8-Groep

Dit perspectief zicht op het geheel laat de kubussen zien van Alex (boven rechts), Samuel (onder rechts), Anusch (onder links) en Carlo (boven links).

3D-print van kubussen

Dit is een element bestaande uit vijf met de 3D-printer vervaardigde kubussen waarvan de  zijde van de ene zich verhoudt tot de zijde van de volgende volgens de gulden snede. Acht van deze elementen maken het hart uit van het kunstwerk. Een 3D- geprint centraal sluitstukje houdt deze kern op zijn plaats. De acht grotere kubussen op de hoeken (ook volgens de gulden snede ten overstaan van de grootste kubus van de centrale elementen opgebouwd) werden bekleed met kunstwerken van de acht leden van RAM-8-Groep.

Math Art Bridges 2015

Uit deze gezichtshoek zien we de kubussen met de werken van Nico (boven links), Mark (boven rechts), André (onder rechts) en Carmen (onder links).